Masło różane
POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Mystic Jordin Roca'
Składniki:
- 2 duże róże
- 250 g masła
- 1/8 czerwonej cebuli
- świeżo zmielony pieprz
- pieprz i sól
- syrop różany
Przygotowanie:
Róże delikatnie opłukać i osuszyć, oberwać listki. Wymieszać kremowe masło. Obrać cebulę. Cebulę i płatki róży drobno pokroić i wymieszać z masłem. Dodać pieprz, sól i syrop różany i ponownie dokładnie wymieszać. Z masła różanego uformować roladę w folii spożywczej i pozostawić do stwardnienia w lodówce.
Woda różana
POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'
Składniki:
- 100 g płatków róży
- 500 ml wody destylowanej
- lód
Przygotowanie:
Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę.
Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.
Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.
Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina
(www.kasicicazacina.wordpress.com)
Cukier płatków róży
Przed przystąpieniem do przygotowania tego aromatycznego cukru, należy najpierw przejrzeć i oczyścić płatki z ewentualnych insektów i brudu. Jeśli wolisz, możesz również umyć płatki, ale przed użyciem powinny być suche. Tak przygotowany cukier można przechowywać w szczelnych pojemnikach lub włożyć do zamrażarki, aby dłużej zachował swój aromat. Cukier ten jest idealny do posypywania ciasteczek, do herbaty, koktajli lub po prostu używaj go tak, jak zwykłego cukru do wypieków.
POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'
Składniki:
- 200 g cukru granulowanego
- 1 filiżanka płatków róży, ciasno upakowanych
Przygotowanie:
Do produkcji wody różanej domowej roboty potrzebne będą dwa osobne garnki - jeden większy, do którego wlejemy wodę destylowaną i płatki róży; oraz jeden mniejszy, który znajdzie się w środku większego garnka i który posłuży do zbierania skroplonej wody, np. wody różanej podczas procesu gotowania. Mniejszy garnek, zwłaszcza jeśli jest płytki, można umieścić na podstawce (kamień lub inny garnek), chodzi o to, aby podnieść go z mieszaniny wody i płatków, aby nie przelała się do niego. Umieść wszystko na podstawce, przykryj odwróconą do góry dnem pokrywką i doprowadź do wrzenia. Powód pokrywka umieszcza upside-down jest umożliwiać róża wody krople iść łatwy puszek pokrywka i kapać w miskę.
Po zagotowaniu wody, umieścić obfitą ilość lodu na szczycie pokrywy. Pomoże to w tworzeniu kondensacji. Zmniejszyć temperaturę do niskiej i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut. Nie otwieraj pokrywy, ponieważ róża para wodna będzie uciekać i chodzi o to, aby uchwycić wszystkie te krople do mniejszego garnka. W razie potrzeby wymienić lód.
Po 30 minutach wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia. Resztki wody z lodu zebrać łyżką z pokrywy i wyrzucić. Jeśli na wewnętrznej stronie pokrywki pozostały jeszcze jakieś resztki kropel wody różanej, strzep je do mniejszego garnka. Wodę różaną przelej do czystego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce. Wodę różaną można dodawać do potraw i ciast, ale dobrze sprawdza się także w domowej roboty kosmetykach.
Przepis dzięki uprzejmości Kašičica Začina
(www.kasicicazacina.wordpress.com)
Wegański surowy sernik
malinowo-różany
POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Lemon Nadia Zeroualli', 'Delicate Pear'
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 duża słodka cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 400 g marchewki, pokrojonej na małe kawałki
- 5 g startego korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chili, drobno posiekana (nasiona usunięte)
- pieprz czarny
- sól morska
- 1 łyżka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka marokańskiej przyprawy ras el hanout
- ½ łyżeczki kminku w proszku
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 dl śmietany
- 2 łyżki wody różanej
Do dekoracji:
- garść płatków róży
- 2 łyżki świeżych liści kolendry
Przygotowanie:
Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i delikatnie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i czerwoną papryczkę chilli. Dopraw czarnym pieprzem, solą morską, kolendrą w proszku, kminem w proszku i przyprawy ras el hanout. Po 3 minutach dodaj bulion i gotuj delikatnie, aż marchewki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem i dopraw do smaku śmietaną i wodą różaną. W razie potrzeby doprawić zupę dodatkowym czarnym pieprzem i wodą różaną. Udekorować zupę kilkoma listkami kolendry i posiekanymi płatkami róży.
Winegret różany
NAJLEPSZA RÓŻA: 'Spicy', 'Fruity Raspberry'
Składniki:
- 1/2 l octu organicznego
- 1/4 l białego wina
- 75 g pachnących płatków róży
- duży szklany słój
Przygotowanie:
Włóż ocet i wino do słoika. Dodaj płatki róży, zamknij słój i pozostaw w nasłonecznionym miejscu na dwa dni. Przecedzić płyn przez bardzo drobne sitko lub delikatną bawełnianą ściereczkę i przelać ocet do butelki. Przechowuj ocet szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu. Ocet różany należy odstawić na 2 dni przed użyciem!
Syrop różany
Syrop różany jest naprawdę łatwy do zrobienia. Smakuje wyśmienicie i może być użyty do wielu deserów, takich jak lody, jogurty, napoje, ciasta czy puddingi. Jedynym ograniczeniem jest twoja wyobraźnia.
NAJLEPSZA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 4 filiżanki cukru
- 4 filiżanki świeżych płatków róży
Przygotowanie:
Umieść wodę i cukier w małym rondelku. Doprowadzić do wrzenia. Od czasu do czasu mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj płatki róży i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Zdejmij z kuchenki i pozostaw do naciągnięcia na około godzinę. Im dłużej pozostawisz płatki róży, tym intensywniejszy będzie smak syropu. Przecedź syrop przez muślinową ściereczkę i przelej go do czystego szklanego słoika lub butelki. Syrop można przechowywać w lodówce do miesiąca.
Różana lemoniada
Szybka i orzeźwiająca Wszystko, co musisz zrobić, to dodać trochę wody różanej do tego letniego napoju i twój kwiatowy napój jest gotowy, aby podnieść cię na duchu.
NAJLEPSZA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'
Składniki:
- 3 średniej wielkości cytryny
- 1 l wody
- 2-3 łyżki wody różanej
- cukier (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- garść płatków róży
- cytryna
Przygotowanie:
Do dzbanka lub dzbanka wlej wyciśnięty sok z cytryny, wodę różaną i wodę. Dodaj cukier według własnego smaku. Udekoruj plasterkami świeżej cytryny, płatkami róży i oczywiście kostkami lodu. Smacznego.
Należy pamiętać, że kwiaty kupowane w kwiaciarni zazwyczaj nie nadają się do jedzenia, ponieważ mogą być poddawane obróbce chemicznej. Ponadto nie wszystkie odmiany róż, które można znaleźć w ogrodzie, nadają się do wykorzystania w kuchni, a niektóre róże ogrodowe po prostu nie smakują dobrze. Róże jadalne firmy PGR są testowane pod kątem wartości odżywczych i smakowych i doskonale nadają się do stosowania w kuchni, pod warunkiem, że uprawia się je bez obróbki chemicznej, tak jak inne owoce czy zioła.
Marokańska zupa z marchewki
NAJLEPSZA RÓŻA: 'Spicy', 'Mystic Jordin Roca', 'Lemon Nadia Zeroualli'
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 1 duża słodka cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki wyciśniętego czosnku
- 400 g marchewki, pokrojonej na małe kawałki
- 5 g startego korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chili, drobno posiekana (nasiona usunięte)
- pieprz czarny
- sól morska
- 1 łyżka kolendry w proszku
- 1 łyżeczka marokańskiej przyprawy ras el hanout
- ½ łyżeczki kminku w proszku
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 1 dl śmietany
- 2 łyżki wody różanej
Do dekoracji:
- garść płatków róży
- 2 łyżki świeżych liści kolendry
Przygotowanie:
Na wysokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i delikatnie podsmażyć cebulę, czosnek, imbir i czerwoną papryczkę chilli. Dopraw czarnym pieprzem, solą morską, kolendrą w proszku, kminem w proszku i przyprawy ras el hanout. Po 3 minutach dodaj bulion i gotuj delikatnie, aż marchewki zmiękną. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem i dopraw do smaku śmietaną i wodą różaną. W razie potrzeby doprawić zupę dodatkowym czarnym pieprzem i wodą różaną. Udekorować zupę kilkoma listkami kolendry i posiekanymi płatkami róży.
Smoothie z syropem różanym i granatem
Proste, pyszne i zdrowe - to różane smoothie jest doskonałym sposobem na rozpoczęcie dnia.
POLECANA RÓŻA: 'Fruity Raspberry', 'Mystic Jordin Roca', 'Delicate Pear'
Składniki:
- 1 filiżanka malin
- 1 duże jabłko, obrane i wydrążone
- 1 łyżka syropu różanego
- 1/2 filiżanki nasion granatu
- 1/4 filiżanki migdałów
- kilka kostek lodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Udekoruj świeżymi lub suszonymi płatkami róży.
Sałatka z suszonymi figami i fetą
Sałatka do posiłku lub dodatek do dania głównego - przepis
na 2 porcje
POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Lemon Nadia Zeroualli'
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 150-200 g mieszanki sałat
- 2 łyżki nasion Chia
- 2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekane
- 1 łyżka orzeszków piniowych (tostowanych) lub
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie krążki
- 6 suszonych fig, przepołowionych
- 100 g koziej lub owczej fety
- płatki 1 róży
Przygotowanie:
Przygotować dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, miód i czosnek. Odstawić. Ułożyć sałatę na dużym półmisku i posypać nasionami Chia, orzechami włoskimi, orzeszkami piniowymi lub pestkami dyni, krążkami czerwonej cebuli i figami. Pokruszyć fetę na sałatkę i posypać płatkami róży. Dressing podawać osobno z sałatką. Sałatka może być podawana jako sałatka do posiłku lub jako dodatek do ryby.
Pączki drożdżowe z polewą czekoladową
Sałatka do posiłku lub dodatek do dania głównego - przepis
na 2 porcje
POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Lemon Nadia Zeroualli'
Składniki:
- 90 ml wody
- 150 ml maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko ubite (w temperaturze pokojowej)
- 57 g masła, roztopionego
- 450 g mąki uniwersalnej lub chlebowej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 g drożdży zwykłych
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki (oprócz oleju do smażenia) w większej misce i zagnieć ciasto za pomocą miksera elektrycznego lub stojącego wyposażonego w hak do ciasta. Wyrabiaj około 6 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, znajdź najcieplejsze miejsce w kuchni i umieść tam ciasto.
Kiedy ciasto wyrośnie, połóż je na oprószonej mąką powierzchni i lekko ugnieć. Wytnij kształty pączków za pomocą wykrawacza i umieść na papierze pergaminowym. Przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i umieść ponownie w tym samym ciepłym miejscu na około 30-60 minut, aż prawie podwoją swoją objętość. Smaż pączki na umiarkowanym ogniu, aż będą złociste z obu stron. Odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę w metalowej misce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Dodaj kardamon i wodę różaną. Rozpuszczoną czekoladę nałóż na pączki i posyp orzechami oraz płatkami róży.
Wegańskie pączki z wodą różaną
Sałatka do posiłku lub dodatek do dania głównego - przepis
na 2 porcje
POLECANA RÓŻA: 'Spicy', 'Lemon Nadia Zeroualli'
Składniki:
- 1½ szklanki mąki uniwersalnej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 1½ szklanki cukru granulowanego
- 3 łyżki wegańskiego masła, roztopionego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki sosu jabłkowego
Dodatkowo:
- foremki do pieczenia pączków
Na polewę z wody różanej:
- ½ filiżanki su gar cukierniczego
- kilka kropli barwnika spożywczego (lub ½ łyżki soku z buraków)
- 2-3 łyżki wody
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej